Kjeldahl Analysis היא שיטה כימית קלאסית למדידת תכולת החנקן הכוללת במדגם. לרוב משתמשים בה לקביעת כמות החלבון במזון, דשנים, חומרים אורגניים ועוד, כי רוב החנקן בתרכובות ביולוגיות מגיע מחלבונים.
הבדיקה מתבצעת בשלושה שלבים עיקריים:
1. עיכול (Digestion)הדגם נשרף בתנאים חומציים, בדרך כלל עם חומצה גופרתית (H₂SO₄) יחד עם זרז כלשהו (סולפט נחושת או סלניום). החנקן האורגני הופך ל-אמוניום סולפט (NH₄)₂SO₄.
2. הפיכה לבסיס וזיקוק (Distillation)מוסיפים בסיס חזק, לרוב NaOH, שממיר את האמוניום לגז אמוניה (NH₃). האמוניה מזוקקת ומלוכדת בתוך תמיסת חומצה (לרוב בורית או הידרוכלורית).
3. טיטרציה (Titration) בודקים את כמות החומצה שנותרה לאחר לכידת האמוניה באמצעות טיטרציה – וזה מאפשר לחשב את כמות החנקן במדגם.יתרונות
חסרונות
שלב 1: עיכול (Digestion Unit) מכניסים את הדוגמה לתוך מבחנת עיכול מיוחדת (בדרך כלל כלי זכוכית עבה)מוסיפים חומצה גופרתית מרוכזת + זרז (למשל סלניום, נחושת, כספית).המכשיר מחמם לטמפ’ גבוהה ,בערך C 350°, עד שהחומר האורגני מתפרק לגמרי והופך לתמיסה שקופה (אמוניום סולפט).במה המכשיר עוזר?• שליטה בטמפרטורה• אוורור/פליטת גזים רעילים• תזמון מדויק
⚗️ שלב 2: זיקוק (Distillation Unit) לאחר שהמדגם התקרר, מעבירים אותו לחלק הזיקוק.מוסיפים נתרן הידרוקסידי (NaOH) → זה מעלה את ה-pH, והאמוניום משתחרר כגז אמוניה (NH₃).הגז עובר דרך מערכת קירור (קונדנסר) ומומס בתוך תמיסת חומצה קולטת (לרוב בורית).כיצד המכשיר עוזר?• מוסיף אוטומטית בסיס• שולט בזמן הזיקוק, בטמפרטורה ובקצב זרימת האמוניה• אוסף את האמוניה בחומצה – בלי לאבד חומר
⚖️ שלב 3: טיטרציה (Titration Unit)המכשיר מודד (טיטרציה אוטומטית) כמה חומצה נצרכה כדי ללכוד את האמוניה.כמות זו מאפשרת לחשב את כמות החנקן בדגם.איך המכשיר עוזר?• מבצע את הטיטרציה לבד (באמצעות בורט דיגיטלי)• מציג תוצאה מיידית (אחוז חנקן / חלבון)
ליישום השיטה חברת מרקורי מציעה את הזרזים הבאים:
להלן השוואה בין הזרזים:
מוצרים נוספים המתאים לשיטה אשר נמכרים אצלנו:
Digestion
Distillation
Titration
לפרטים נוספים ומענה על שאלות אני לשרותכם:
דקלה ונטורה052-3260788[email protected]
מחברת המאמר, דקלה ונטורה, בוגרת תואר ראשון B.Sc. בהוראת המדעים מאוניברסיטת חיפהותואר שני M.H.A במנהל מערכות בריאות מאוניברסיטת בן גוריון.• לדקלה ונטורה ניסיון של 3 שנים בהוראת מדעים בחטיבות ביניים שונות ו- 6 שנים כתועמלנית, מנהלת מוצרים ומנהלת צוות בחברת פרומדיקו.• מיולי 2004 - דקלה עובדת בחברת מרקורי. היא התחילה את עבודתה כמנהלת מוצרי איכות הסביבה ומוצרי מיקרוביולוגיה, בהמשך קבלה לנהל את תחום הכימיקלים, ראגנטים וסולבנטים וגם את תחום מערכות לטיהור מים.
כיום, דקלה מנהלת את היחידה העסקית של מוצרי מעבדה מערכות. תחום אחריותה כולל את תחום איכות הסביבה וכן ניהול של שני מנהלי התחומים: אורי חזום בתחום הביומונטורינג ותכלת קובצי - רבינוביץ בתחום מערכות לטיהור מים, יובל זקן מנהל מכירות HANNA INSTRUMENTS ומוצרי התחום והשירות הטכני: אבישי גורין ומרואן מחמיד.
• דקלה השתתפה בקורסים והשתלמויות בתחומים: כרומטוגרפיה, מיקרוסקופיה, מיקרוביולוגיה, איכות הסביבה, כימקלים, ראגנטים וסולבנטים בחברת Merck.