בפוסט הזה אעסוק בטיפים המיועדים לאלו מכם שיש ברשותם מערכות Milli-Q המתחברות למי ברז. לא משנה איזה דגם יש לכם מתוך מגוון מערכות Milli-Q המתחברות להזנה של מי ברז, איכות מי ההזנה הנדרשת עבור כל הדגמים היא זהה:
לפי אתר משרד הבריאות, אספקת מי ברז בישראל מבוססת בעיקר על שאיבת מי תהום (אקוויפר ההר והחוף), מים עיליים (כנרת, מעיינות ונחלים) ומי ים מותפלים (הים התיכון וים סוף).המים בישראל בטוחים לשתייה, אך עם זאת לעיתים חברות המים משנות את מקור המים ואיתם משתנים פרמטרים כימים שונים, שעשויים להשפיע על מערכות ה Milli-Q לכן אני ממליצה על:
1. בדיקת מי ההזנה ובמידת הצורך להוסיף טיפול מקדים להגנה על ה Milli-Q:באזורים גיאוגרפיים שמקבלים מי תהום, רמת הקשיות וכן רמת ה CO2 המומס, עשויות להיות גבוהות מהמומלץ ע"י היצרן, באזורים בהם יש בינוי או שהבניין ישן והצנרת מתפוררת, רמת החלקיקים עשוייה להיות גבוהה, וכן בבניינים בהם צנרת מי הברז עוברת מחוץ לבניין ולא מגיעה מהקרקע – המים עלולים להתחמם.אנחנו בודקים את מי ההזנה לפני התקנה של מערכת חדשה ועם זאת רצוי לחזור על הבדיקה מידי פעם.
2. ביצוע שטיפות אוסמוזה כטיפול מונע:למערכות המשלבות אוסמוזה הפוכה, יש טבליות חיטוי המנקות את החלק החיצוני של האוסמוזה מהצטברות של מזהמים. טבליות אלו נועדו לשימוש רוטיני אחת לשלושה חודשים.בנוסף אליהן ישנן טבליות לשטיפות pH בהן משתמשים לפי צורך כאשר ישנה ירידה בביצועי האוסמוזה: טבליות חומציות כאשר יש פאולינג כתוצאה מקשיות וטבליות בסיסיות כאשר הפאולינג כתוצאה מחומר אורגני.
3. התקנת מגן נחשולי מתח כנגד קפיצות מתח חשמלי אשר עלולות לשבש פעילות כרטיסים אלקטרונים בדיוק כפי שמומלץ לעשות עם מכשירי החשמל החשובים בבית.4. החלפת מתכלים: במערכות הכוללות אוסמוזה הפוכה חכמה, ישנו קרטרידג' מקדים לאוסמוזה, Progard או ipak gard, שמטרתו לשמור עליה מפני קשיות, חלקיקים, בקטריה וכלור חופשי. החלפתו לפי התראות המערכת תעזור לשמור על האוסמוזה לאורך זמן. בהקשר זה, חשוב לציין גם את המובן מאליו; חלק בלתי נפרד מהוראות היצרן הוא החלפת מתכלים שגרתית, בהתאם להתראות המערכת. כאשר לא מחליפים מתכלים (פילטרים) בזמן מעבר לכך שאיכות המים עומדת בסכנה, המתכלים עלולים להסתם, מה שעלול לגרור בלאי מיותר של נזילות ותקלות.
5. קצב תחלופת המים במיכל: בדיקת תקיפות השימוש שלנו במערכת בד"כ בחירת ה Milli-Q מתבצעת לפי שימוש. כך שריקון המיכל נעשה על בסיס יומי, או דו יומי. למרות שהמערכות המתקדמות שלנו מסחררות את המים במיכל סביב נורת הUV של המכשיר, במידה ואין שימוש במים, כדאי לרוקן את המיכל באופן יזום לפחות פעם-פעמיים בשבוע. הדבר חשוב כפליים במערכות שכוללות EDI, כיוון שאז יש חשיבות גם שהEDI יעבוד מינימום של 4 שעות ביום.
לסיכום, צריך לזכור כי מערכת טיהור המים המעבדתית, מטהרת עבור המעבדה את אחד הריאגנטים הכי שימושיים – המים. מערכות ה Milli-Q קלות ונוחות לתחזוקה, בכל זאת חשוב לשים לב לפרטים הקטנים האלו על מנת שהמערכת שלכם תאריך ימים.בכל שאלה נוספת ולעוד טיפים ומידע דברו איתי
תכלת קובצ'י רבינוביץ,מנהלת תחום מערכות מים למעבדות במרקורי052-3632489[email protected]מחברת המאמר תכלת קובצ'י רבינוביץ בוגרת תואר ראשון B.Sc. ושני M.Cs בהנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון.• במסגרת עבודת המחקר לתואר השני, הכירה ועבדה במגוון של טכנולוגיות מתחומי הכימיה והביולוגיה. מתחומי הכימיה, בעיקר סינתזת פפטידים solid phase peptide synthesis, HPLC אנליטי וסמי פרפרטיבי, כולל LCMS; מתחומי הביולוגיה עבודה עם חיידקים, MIC ובדיקת פיתוח עמידות לחומרים אנטי מיקרוביאלים, ומעט עבודה עם תרביות תאים.• תכלת עובדת במרקורי מ 2009 ומכירה היטב את צרכי הלקוחות בתחומים השונים, על פי אופי העבודה במעבדות השונות החל ממעבדות פארמה ועד למעבדות אקדמיה. בשנים 2009-2012 כמנהלת מכירות לתחומי הכימיה, בהמשך מ 2012 עד 2015 כמנהלת מכירות למוצרי מדעי החיים והחל מ - 2015 כ - Product specialist לתחום מערכות המים.• במהלך השנים כמנהלת מכירות השתלמה תכלת במגוון נושאים מקצועיים בתוך מרקורי, וכן מ - 2016 ועד היום משתלמת תכלת בקורסים מקצועיים המועברים במטה Merck Millipore בצרפת, בתחום המים למעבדות.בהשתלמויות אלו משתתפים מנהלי מוצרים מתחום המים למעבדות מכל העולם, תכלת אחראית להבאת הידע העדכני והרלוונטי ביותר ללקוחות בארץ